Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Η Ιταλία δρομολογεί ανατροπές ενόψει ευρωεκλογών






Του Γ. Αγγέλη 
Οι προβλέψεις για την επικράτηση της συμμαχίας υπό το κόμμα Μπερλουσκόνι και η "λύση" της πρωθυπουργοποίησης Ταγιάνι ανατράπηκαν από τα αποτελέσματα της Κυριακής στην Ιταλία, προκαλώντας ένα κύμα ισχυρής αβεβαιότητας στις Βρυξέλλες. 
Όπως υποστήριξε στο Capital.gr κοινοτικός αξιωματούχος, το νέο πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία επηρεάζει με ισχυρό "και όχι καθησυχαστικό τρόπο" το ευρωπαϊκό σχέδιο για μεγαλύτερη ενοποίηση. 

Η ανάδειξη του κινήματος των 5 Αστέρων "Μ5S" και της "Lega" με την παράλληλη, σχεδόν κατάρρευση της Forza Italia και του Δημοκρατικού Κόμματος, αποδεικνύουν ότι ισχυροποιείται στην Ευρώπη η τάση αμφισβήτησης των πολιτικών δυνάμεων της Χριστιανοδημοκρατίας  και της Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί το ευρωπαϊκό project μετά το 1989 και το 1992. 
Κάτι που είχε γίνει φανερό και το 2017 με τα αποτελέσματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. 
Αν, όπως επισημαίνεται, οι αμφισβητούμενες πολιτικές ισορροπίες το 2017 στη Γαλλία "διορθώθηκαν" με την τελική εκλογή Μακρόν και στην Γερμανία με την εξ ανάγκης επανασύσταση της κυβέρνησης συνεργασίας CDU/CSU-SPD, στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρωζώνης, οι ανάλογες δυνατότητες εκ των πραγμάτων έχουν συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. 
Το ιταλικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, καθιστά εντελώς αμφίβολο τον στόχο της ανακοπής του ρεύματος αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εκφράσεις "λαϊκισμού" και τη διαμόρφωση μιας σταθερής πολιτικής ισορροπίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις ευρωεκλογές του 2019. 
Προς το παρόν στις Βρυξέλλες αναζητείται ένα πλαίσιο προσέγγισης με την νέα κατάσταση στην Ιταλία, καθώς η στάση των κομμάτων που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή για τη συγκρότηση κυβέρνησης αποτελούν ερωτηματικά πολύ αντιφατικά ως προς τους στόχους τους απέναντι στις Βρυξέλλες και το κοινοτικό κατεστημένο. 
Επιπλέον το οικονομικό ειδικό βάρος της Ιταλίας στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά σημαντικό και τα ρήγματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο επίπεδο αυτό μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά. Και να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. 
Ένα είναι βέβαιο, όπως παρατηρούν καλά ενημερωμένες πηγές στις Βρυξέλλες, "οι προσδοκίες για συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, αναβάλλονται επ’ αόριστον..."
Το γεγονός πάντως ότι οι αγορές δεν έχουν ενσωματώσει τις ανησυχίες αυτές ακόμα στη συμπεριφορά τους φαίνεται να λειτουργεί καθησυχαστικά προς το παρόν μέχρι τουλάχιστον να διαφανεί το πώς θα κινηθούν οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της χώρας για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. 
Από τους ίδιους κύκλους πάντως αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί  απαραίτητα ως κακός οιωνός η καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Αντίθετα θεωρείται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα αναζητηθούν σημεία προσέγγισης που ενδεχομένως θα επιτρέψουν την δημιουργία ενός περιβάλλοντος συμβίωσης "χωρίς οριακές ρήξεις"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου