Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Πολύ κοντά σε κοσμογονικές ανακατατάξεις: Επίθεση στην Ελλάδα, έξοδος από ΝΑΤΟ – Η ομιλία Πούτιν που φούσκωσε τα μυαλά Ερντογάν




Όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να «κουνήσουν μαντήλι» στην συμμαχία λόγω διαφορετικής γεωστρατηγικής αντίληψης σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. To ερώτημα είναι, μήπως τους συμφέρει να φύγουν για να επιτεθούν στην Ελλάδα; Διότι πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, απαγορεύεται.
Κάποιος πρέπει να βγει από την Ατλαντική Συμμαχία.

Και εδώ φαίνεται πως κάποιος τους έχει τάξει πολλά και έχει «φουσκώσει» τα μυαλά του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ας δούμε τι λέει ακόμη ένας Τούρκος αναλυτής και αυτά που έρχονται και μας αφορούν»
Μεγάλη προσοχή στο πως την ερμήνευσαν οι Τούρκοι.
Ηδη παρουσιάσαμε το πρώτο μέρος στο άρθρο Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: «Η Ρωσία θα μας υπερασπιστεί – Θα δράσει ενάντια σε κάθε πυρηνική επίθεση εναντίον μας» -Ο Ερντογάν «κουνάει μαντίλι» στο ΝΑΤΟ;

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Οζντεμίρ Ακμπάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του να δημιουργήσει μιαν νέα ένωση».
Κατά τον Ακμπάλ, ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς ήταν «να αποστείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία διανύει προβλήματα σχέσεων με τους συμμάχους της επί του συριακού ζητήματος.

«Προβαίνοντας στις δηλώσεις για την ανάπτυξη των νέων ρωσικών πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν, από την μια πλευρά υπογράμμισε την θέση της Ρωσίας ως διεθνούς παράγοντα, που επιτεύχθηκε μετά την αρχή της επιχείρησης στη Συρία το 2015 και, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει νέες σχέσεις συμμαχίας», σημείωσε ο Ακμπάλ.

Υπενθύμισε ότι, παρά μια σειρά προβλημάτων στις σχέσεις της, η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που εμποδίζει την ΄Αγκυρα να ενταχτεί σε άλλες συμμαχίες.
« Εάν η δομή αυτού του συστήματος δεν θιγεί από μια κρίση που θα μετέβαλε ριζικά την ισορροπία δυνάμεων (όπως το είχε κάνει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος), θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να προβεί σε ενέργειες για την μεταβολή της υφιστάμενης δομής της συμμαχίας», κατέληξε ο Ακμπάλ.
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο Αλεξάντερ Σέριν, Ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής αμύνης, είχε δηλώσει ότι οι χώρες της OTSC, η Συρία, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα και η Τουρκία παραμένουν εταίροι της Ρωσίας και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη «να ορθωθεί» σε υπεράσπισή τους, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.
Την δήλωση αυτήν ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση για την κατάσταση του έθνους, στην οποία και παρουσίασε τα πιο προηγμένα ρωσικά όπλα, μεταξύ των οποίων τον βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, τον υψηλής ακρίβειας υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και τον στρατηγικό υπερηχητικό πύραυλο Avangard.
Σημ.Μετφ.1: Το ρωσικό πρακτορείο σημειώνει στο τέλος του άρθρου ότι οι δηλώσεις των δύο Τούρκων αναλυτών εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και «όχι απαραίτητα» τις απόψεις του ρωσικού πρακτορείου.
*Σημ.2: Το απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου Πούτιν, που ερμηνεύουν οι δύο Τούρκοι αναλυτές έχει ως εξής:
«Πιστεύω πως είναι καθήκον μου να δηλώσω τα εξής: Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων οποιασδήποτε απόδοσης – μικρής, μεσαίας ή ότι να είναι- εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της θα θεωρηθεί ως πυρηνική επίθεση εναντίον της χώρας μας. Η ανταπόδοση θα είναι άμεση, με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες».
Δηλαδή οι Τούρκοι νοιώθουν-αισθάνονται την Ρωσία ως φυσικό τους σύμμαχο και όχι τις ΗΠΑ!
Είναι κατανοητό, πως η Άγκυρα θέλει να επιβάλει το δικό της σχέδιο για την δημιουργία μιας ιδιότυπης νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας με το ΝΑΤΟ να μην έχει πλέον λόγο στις τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια όπως πριν.
Αυτό δεν πρόκειται και δεν θα λάβει χώρα στην Τουρκία με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον γι αυτό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία «εξόδου» από την συμμαχία με όποιο κόστος.
Το ΝΑΤΟ θα αφήσει την Τουρκία να φύγει όμως να αποχωρήσει από το βορειοατλαντικό σύμφωνο ;
Μπορεί κανείς να υποθέσει όμως ότι έχουμε πλέον de facto, Άγκυρα και Ουάσινγκτον σε αντίθετα στρατόπεδα σε μεγάλο βαθμό λόγω της γεωπολιτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που στηρίζει τους Κούρδους στη Συρία είναι μια σοβαρή προσβολή για τον ίδιο.
Η Άγκυρα δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) , με το οποίο οι Τούρκοι πολεμούν εναντίον του από το 1980 με θύματα 40.000 ανθρώπους.
Οι σχέσεις μεταξύ των κατ’ όνομα συμμάχων του ΝΑΤΟ ( ΗΠΑ-Τουρκία) ξεκίνησαν να επιδεινώνονται μετά από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά της πόλης Afrin στη βόρεια Συρία, με την οποία η Άγκυρα θέλει να ξεκόψει στους Κούρδους της Συρίας από το να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή.
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ με «οθωμανικό χαστούκι» (ένα θανάσιμο χτύπημα των Τούρκων στρατιωτών), εάν οι ΗΠΑ συνέχιζαν να υποστηρίζουν τους Κούρδους , ενώ οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την Ιεράπολη στην Συρία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nurettin Kanikl απαίτησε στην συνέχεια από την Ουάσιγκτον να αποκλείσει τους Κούρδους του YPG από τη συμμαχία των ενόπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία, που αποκαλούνται Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), και υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν είναι όμως σαφές πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επειδή το YPG αποτελεί τη βάση του SDF.
Την Ιεράπολη φυσικά δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί σύμβουλοι που διαμένουν εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε άμεση παράδοση των θέσεων τους στη Συρία…και οι ΗΠΑ θέλουν να μείνουν για πάντα εκεί.
Με λίγα λόγια, όλα τα αιτήματα της Τουρκίας είναι ανέφικτα.
Μπορεί η Τουρκία να επιζήσει κυρώσεων;
Τι είδους κυρώσεις προετοιμάζουν όμως οι Αμερικανοίνα επιβάλλουν ;
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ έχουν εναντιωθεί σε όλες τις κατηγορίες και έχουν υποσχεθεί να λάβουν αντίποινα κάτα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένου του «οθωμανικού χαστουκιού στο πρόσωπο». Αυτό δήλωσε ο Paul Funk, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Tillerson είπε με ειλικρινή τόνο ότι καταλαβαίνει «τις ανησυχίες της Τουρκίας», αλλά οι ΗΠΑ έχουν και άλλη απάντηση, τις κυρώσεις, φυσικά.
Μετά την καταδίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη που συνεργάζονταν με την οικογένεια Ερντογάν η οποία μέσω αυτού βοηθούσε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όλα είναι στα χέρια του Τραμπ.
Οι Αμερικανοί μπορούν να «προχωρήσουν» την υπόθεση περαιτέρω. Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες μη μεταναστών στους Τούρκους, προκαλώντας τους να λάβουν μέτρα απόκρισης.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Η οικονομία της Τουρκίας υποφέρει από τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (5,6% του ΑΕΠ), πτώση κεφαλαίου (341 εκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017) και χρέη.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα 32.900.000.000 $ και 116 δισ $ των αποθεματικών των τραπεζών της δεν είναι αρκετά για να καλύψουν έξι μήνες εισαγωγών (ένας από τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν τη σταθερότητα της οικονομίας).
Ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ .
Με άλλα λόγια, η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας θα είναι παρόμοια με εκείνη του Ιράν και της Ρωσίας. Το Ιράν δεν παραιτήθηκε από ένα μέρος της κυριαρχίας του, ούτε φυσικά η Ρωσία . Τι θα συμβεί όμως με την Τουρκία;
πηγηnational-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου