Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Μητροπολίτης Μόρφου: Εάν δεν γίνει κουρδικό κράτος, δεν πρέπει ποτέ να κλείσουμε το Κυπριακό!


Αποδεικνύεται ότι οι ιερωμένοι έχουν στρατηγική σκέψη - Μακάρι να τους έμοιαζαν οι πολιτικοί μας
Ακολουθεί συνέντευξη του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου στον Απόστολο Τομαρά και στην εφ. Καθημερινή της Κυριακής.
Η διάσκεψη της Γενεύης θα δώσει θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό;
Η Γενεύη έχω τη βεβαιότητα μέσα μου ότι θα μας δώσει άλλη μία αναβολή των συνομιλιών.
Πότε βλέπετε λύση του Κυπριακού και με ποιό τρόπο; Λύση του προβλήματος φαίνεται ότι θα έχουμε αλλά όχι μέσα από τις συνομιλίες, παρόλο που ο Πρόεδρος μας και ο κάθε Πρόεδρος, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να είναι παρών και να είναι ένας διαλεγόμενος Πρόεδρος. Απ’ ότι φαίνεται και πέρα από το ό,τι θέλουμε, το τι προσπαθούμε εμείς υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε όλη τη Μέση Ανατολή, όλη την Ευρώπη και την Οικουμένη η οποία προκαλεί μεγάλες αλλαγές και θα προκαλέσει μεγαλύτερες, όχι στο απώτερο, αλλά στο άμεσο μέλλον. Αυτές οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και τώρα είναι η κορύφωσή τους. Το Συριακό πάει να ηρεμήσει και η ένταση πάει να μετακομίσει στη μεριά της Τουρκίας που είναι ο συμβαλλόμενος σε μια λύση του συνεταιρισμού όπως θεωρείτε η Ομοσπονδία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και η καλύτερη Ομοσπονδία να επιτευχθεί τώρα ή μετά, τα καλύτερα είναι αργότερα. Εδώ είναι η διαφωνία μας με τον Πρόεδρο. Πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας. Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία βυθίζεται σε ένας χάος. Εάν δεν γίνει κουρδικό κράτος το οποίο να αναγνωρίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ, δεν πρέπει εμείς ποτέ να κλείσουμε το κυπριακό.

Είστε ικανοποιημένος από την ενημέρωση της Συνόδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Ναι είμαι ικανοποιημένος. Μπορώ να σας πω ότι με εξέπληξε κιόλας. Παρά τις διαφωνίες επίλυσης του Κυπριακού είμαι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του. Όπως ευχάριστα με εξέπληξε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Η αίσθηση από απεκόμισα από τον Πρόεδρο όταν ήλθε στη Σύνοδο είναι ότι οι συνομιλίες στις 12 Ιανουαρίου δεν είναι το τέλος. Είναι μια άλλη ημερομηνία που απ’ ό,τι φαίνεται θα αναβληθεί και θα συνεχισθεί. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η ένταση. Αν θέλουμε να δούμε που βαίνει το Κυπριακό θα πρέπει να περιμένουμε, χωρίς να σημαίνει ότι σταματούν οι συνομιλίες, να έχουμε μια βραδύτητα ως προς τον ρυθμό των συνομιλιών διότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.
Η Εκκλησία θα γνωστοποιήσει τις θέσεις της πριν από τη Γενεύη;
Εάν χρειαστεί και αν θα δούμε ότι στη Γενεύη θα υπάρξει ένα βεβιασμένο κλείσιμο του Κυπριακού κάτω από πιέσεις άλλων δυνάμεων τότε η Εκκλησία βεβαίως, διότι ο βασικός ρόλος της Ιεράς Συνόδου θα είναι ότι σε περίπτωση που έχουν φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας ή έχουν κάνει συμφωνία τότε θα πρέπει να έλθει στον λαό. Σε αυτό το μεσοδιάστημα είναι η ώρα που η Εκκλησία θα δώσει τον δικό της λόγο.
Πηγή: Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου