Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

" Τα δύο δώρα "



" Κύριε!  Δώσε μας το χάρισμα να βλέπουμε τις αμαρτίες μας!  Κάνε το νού μας να προσηλωθεί μόνο στίς προσωπικές μας αμαρτίες , να μην παρατηρεί πιά τις αμαρτίες των άλλων, κι έτσι όλους τους ανθρώπους να τους βλέπει καλούς.
Κάνε την καρδιά μας ν' αφήσει κάθε βλαβερή μέριμνα για τις αδυναμίες των άλλων και να μεριμνήσει μόνο για την καθαρότητά της, για την αγιότητα, όπως πρόσταξες και όπως οικονόμησες για μας. Κάνε πάλι ολόλευκη την πνευματική φορεσιά μας, που καθαρίστηκε από τον ρύπο του προπατορικού αμαρτήματος με το νερό του Βαπτίσματος, αλλά που ξαναλερώθηκε από τις κατοπινές αμαρτίες, και χρειάζεται τώρα καθάρισμα με το νερό των δακρύων. Κάνε να δούμε, με το φώς της χάριτός Σου, τις ποικίλες αδυναμίες μας,  αυτές που εξουδετερώνουν τις πνευματικές κινήσεις της καρδιάς με κινήσεις σαρκικές, κινήσεις ασυμβίβαστες με τη βασιλεία Σου.
     Δώσε μας , Κύριε, το μεγάλο δώρο της μετανοίας και το μεγάλο δώρο του να βλέπουμε τις αμαρτίες μας, δώρα που το ένα γεννά το άλλο. Μ'αυτά τα δύο μεγάλα δώρα φύλαξέ μας από την αυταπάτη, που κυριεύει όσες ψυχές δεν συναισθάνονται την αμαρτωλότητά τους, και που οφείλεται σε ασυναίσθητη υπερηφάνεια και υποσυνείδητη ηδυπάθεια. Μ'αυτά τα δύο μεγάλα δώρα κράτησέ μας στο δρόμο Σου και αξίωσέ μας να φτάσουμε σ' Εσένα, που δέχεσαι όσους αναγνωρίζουν πως είναι αμαρτωλοί και απορρίπτεις όσους νομίζουν πως είναι δίκαιοι. Έτσι θα δοξάζουμε ακατάπαυστα, στήν αιώνια μακαριότητα, Εσένα, τον μοναδικό αληθινό Θεό, τον Λυτρωτή των αιχμαλώτων και τον Σωτήρα των πλανεμένων . Αμήν.  "
Από το βιβλίο " Ασκητικές Εμπειρίες  Γ΄"
του
Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ



Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου