Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»

 


Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο 
 
 Γράφει ο  Dr  Νικόλαος Βρούσγος
Μια φορά κι έναν καιρό πριν από πολλά χρόνια, έτυχε να δουλέψω σε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ιδιωτικά γηροκομεία, κάτι σαν πεντάστερο Χίλτον.
Με προσέλαβαν ως «περιττή πολυτέλεια» όπως μου είπαν αργότερα, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιούν τον τίτλο μου για διαφημιστικούς λόγους και προσέλκυση «πελατείας».
Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται δια νόμου η πρόσληψη Κλινικού Γεροντολόγου/Γηριάτρου στα γηροκομεία.
Μία μέρα λοιπόν ήρθε η κόρη ενός ηλικιωμένου ενοίκου κλαίγοντας και μου είπε πως την πληροφόρησαν οι γιατροί ότι ο ογδοντάχρονος πατέρας της «σήμερα θα πεθάνει» και να φροντίσει τα διαδικαστικά.
Πήγα λοιπόν αμέσως και βρήκα τον γέροντα ο οποίος μου άπλωσε το χέρι και μου είπε κατά λέξη: «Σώσε με Νίκουμ σώσε με».
Συγκλονίστηκα…..υπ’ όψιν πως οι αρμοδιότητες που μου επέτρεπαν στο ευαγές αυτό ίδρυμα ήταν κάτι σαν…. ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, «παρηγορητή» και διάμεσου επικοινωνίας μεταξύ των ενοίκων και του λοιπού προσωπικού και των υπηρεσιών του γηροκομείου των 250 ενοίκων.
Φυσικά υπήρχε «ντουβάρι» απομόνωσης σε μένα από το ιατρικό σκέλος της περίθαλψης, κι ότι το κατά δύναμιν μπορούσα να βοηθήσω ήταν τελείως μυστικά με δική μου πρωτοβουλία.
Πήγα κατ’ ευθείαν και βρήκα την νεαρή γιατρό βάρδιας και την ρώτησα, κι αυτή πολύ ψυχρά μου απάντησε πως σήμερα πεθαίνει ο εν λόγω ηλικιωμένος και καλά θα κάνω να «σταθώ στη άκρη» και να μην προσπαθήσω να τον «βασανίσω» και να εμποδίσω την «μετάβασή του» στο άλλο κόσμο, για το «καλό του».
Φυσικά μόνο που δεν την έβρισα, αλλά της υπενθύμισα με όση αυτοσυγκράτηση και ευγένεια μπορούσα, πως δεν πρέπει να το παίζει «θεός» και να αποφασίζει αν θα πεθάνει ο γέροντας ειδικά σήμερα ή αύριο, και τον όρκο φυσικά του Ιπποκράτη.
Στην επόμενη βάρδια ευτυχώς ο άλλος νεαρός γιατρός έδειξε περισσότερη διάθεση συνεννόησης, αλλά μου είπε πως ο γέροντας παίρνει φάρμακα για τον καρκίνο που έχει στα κόκκαλα του; «λάθος διάγνωση-λάθος θεραπεία»; δεν γνωρίζω, και ότι είναι στα….τελευταία του.
Τότε του ζήτησα μια χάρη, αφού έτσι κι αλλιώς θα «πεθάνει σήμερα» ο ηλικιωμένος, να σταματήσουν κάθε φαρμακευτική αγωγή. Το βρήκε λογικό και το έκανε.
Πήγα και βρήκα τις νοσηλεύτριες και έμαθα πως το φαγητό που του αφήνανε δίπλα στο κομοδίνο του ούτε που το άγγιζε, νερό σταμάτησε να πίνει και με τα χίλια ζόρια και μεγάλη επιμονή έμαθα πως είχε πολλές μέχρι και δεκαπέντε ημέρες να ενεργηθεί. Φυσικά, δεν κρατούσαν τέτοια στοιχεία διότι τα θεωρούσαν μη απαραίτητα.
Με πολύ κόπο και με «μέσον» παρακάλεσα έναν ειδικευόμενο νεαρό νοσηλευτή να του κάνει υψηλό υποκλυσμό στα κρυφά, και εν συνεχεία άρχισα κρυφά να του δίνω νερό και «συνομωσιολογικά» με τον μάγειρα, χυμούς, σούπες και φαγητό σε υγρή μορφή από το στόμα με σύριγγα σίτισης των 60ml, όταν δεν με βλέπανε φυσικά.
Για να μην τα πολυλογώ, σε πολύ λίγες ημέρες σηκώθηκε και μπορούσε να πηγαίνει στην τραπεζαρία να σιτίζεται μόνος του χαρούμενος.
Τρείς μήνες λοιπόν μετά «την επίσημη απόφαση του θανάτου του που αναβλήθηκε» κι αφού δεν είχε κανένα εμφανές πρόβλημα υγείας, έφυγα με άδεια και πριν τελειώσει η άδειά μου, μου τηλεφώνησε μία συνάδελφος ψυχολόγος για να μου πει πως ο ηλικιωμένος φίλος μου δυστυχώς κατέληξε.
Φυσικά προσπάθησα να μάθω το τι συνέβη, μέσες άκρες έμαθα πως επειδή ήταν καλά στην υγεία του, του ξανάρχισαν τα φάρμακα για «το καλό του», άρχισε να έχει εμετούς να μην τρώει και πέθανε μάλλον από αφυδάτωση;
Μετά από αυτό παραιτήθηκα.
Με λίγα λόγια θέλω να σας πω πως, εάν ο κόσμος γνώριζε πως συμμετέχουμε ως «κομπάρσοι» θύτες και θύματα, σε ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον τίτλο: «Υγεία, Επικρατούσα Ιατρική & Περίθαλψη» θα…..άλλαζε πλανήτη.
Βέβαια όταν γράφω για την «επανάσταση» στον χώρο της υγείας όπως στο προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει» επικρατεί απέραντη σιωπή «Η σιωπή των αμνών»
Και βέβαια η απάντηση στο φαινόμενο της παθητικής μας συμμετοχής στο «έργο» βρίσκεται στο πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο: «Τι δεν καταλαβαίνεις»;
Ξαναψηφίστε τους λοιπόν «κομπάρσοι» και τα χειρότερα……έρχονται.
Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν αναγκαίο. Για τα 100 ευρώ ως πρόστιμο σημείωσε ότι μόνο αυτό προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί.
Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε μία φωτογραφία στα social media από τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση του εμβολίου, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα για την ανάσχεση της πανδημίας. «Τρίτη δόση. Εμβολιαζόμαστε. Διαλέγουμε τον δρόμο της επιστήμης και της ζωής», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μήνυμά του.
Ανδρουλάκης: Tην άμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς ελέγχους.
Κουτσούμπας: «Αναγκαίος ο εμβολιασμός, τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού» Το μήνυμα της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού, αλλά και της άμεσης θωράκισης του συστήματος Υγείας έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που εμβολιάστηκε..
Βαρουφάκης: «Στο ΜέΡΑ25 είμαστε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός τόσο το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου