Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ποιον αλήθεια σκοτώνει ο καβαλάρης Άγιος Δημήτριος

 







Γιατί ένας Άγιος σκοτώνει έναν άνθρωπο;;;






Ο Άγιος Δημήτριος εικονίζεται στην βυζαντινή αγιογραφία να σκοτώνει έναν άνθρωπο.



Ποιος είναι αυτός και γιατί ένας άγιος σκοτώνει;;;

Λανθασμένα κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που σκοτώνει ο άγιος Δημήτριος είναι ο βάρβαρος παλαιστής Λυαίος.

Στην πραγματικότητα, στην εικόνα του αγίου διακρίνουμε τον άγιο να σκοτώνει τον πολεμοχαρή τσάρο των Βουλγάρων Ιωαννίτζη, που οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν «Σκυλογιάννη», ενώ ήταν έτοιμος να επιτεθεί στη Θεσσαλονίκη το 1206 ή 7.

Στην εικόνα αυτή ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με στρατιωτική στολή πάνω σε κόκκινο άλογο φονεύοντας με το δόρυ του τον τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη.

Πρόκειται για το θαύμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης.



ΠΗΓΗ



Υπάρχουν τρεις δυνατοί και ισχυροί γίγαντες που καταδυναστεύουν τη ζωή μας, η άγνοια, η λήθη και η ραθυμία.

Όλα όμως ξεκινούν από την άγνοια που είναι η μητέρα όλων των κακών.

Δυστυχώς ιδιαίτερα στις έσχατες μέρες μας αν και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είναι πολλοί οι λόγοι που συνετέλεσαν  ώστε να μην είναι λίγοι, εκείνοι που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για την Ορθοδοξία.

Αρκετοί απ΄ αυτούς, ούτε την Αλήθεια γνωρίζουν, ούτε θέλουν και ανέχονται να την μάθουν, αλλά καθώς είναι προκατειλημμένοι από αστήρικτες υποψίες... φθάνουν σε σημείο να μάχονται την Εκκλησία, βλάπτοντας κυρίως και ανεπανόρθωτα την ίδια τους την ψυχή.

Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που βλέποντας αυτή την εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, σκανδαλίζονται και αναρωτιούνται «πώς γίνεται ένας άγιος να εικονίζεται να σκοτώνει έναν άνθρωπο»;

Δεν έχουν όμως την καλή ανησυχία να ψάξουν να βρουν τι πραγματικά συμβαίνει;;;

Τις απαραίτητες λεπτομέρειες μας παρέχει η αναλυτική μελέτη για τη ζωή του Αγίου Δημητρίου και την τιμή προς το πρόσωπό του στο πέρασμα των αιώνων.

Σε ιστορικό κείμενο (Σταυράκιος) αναφέρεται όραμα, όπου ο Άγιος εμφανίστηκε να ρίχνει το κοντάρι του στο σκληρό πολιορκητή, για να σώσει το λαό της πόλης του.

Δεν σκότωσε λοιπόν με τα όπλα του ο Άγιος το Σκυλογιάννη, αλλά ο θάνατός του από ασθένεια λίγο πριν χτυπήσει τη Θεσσαλονίκη αποδόθηκε σε θεία παρέμβαση, που σταμάτησε τους κατακτητικούς πολέμους του, με τη μεσιτεία του αγίου Δημητρίου προς το Θεό (συμβολικά, “τον κοντάρεψε”).

Γι΄ αυτό λοιπόν ας δοξάσουμε τον Θεό που στόλισε την Αγιοτόκο αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, με το λαμπρό πρωτοπαλίκαρο Του, μια πηγή αέναης προστασίας και ευλογίας για όλες τις γενιές και μεις που φέρουμε το ένδοξο όνομα του, να ζητήσουμε να μας συγχωρέσει γιατί δεν αξίζουμε αυτή την ύψιστη τιμή.

Ο Θεός να μας συγχωρέσει και να μας ελεήσει, δι’ ευχών του Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

ΠΗΓΗ

Σημαντικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου