Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Είναι το πνεύμα της μεταπολίτευσης

 


Ο κ. Σουφλιάς εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θεωρεί ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας και της ανομίας θα αντιμετωπισθεί αν εφαρμοσθεί ο κανονισμός λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Δεν είναι σωστό να αστυνομεύονται οι αύλειοι χώροι, όπου οι φοιτητές ανταλλάσσουν ιδέες. Και οι μολότοφ μια ιδέα είναι, θα μου πείτε. Ο κ. Σουφλιάς ήταν υπουργός Παιδείας όταν συνετελέσθη ο εμπρησμός του Πολυτεχνείου. Καταστράφηκαν αναντικατάστατα έργα τέχνης, όργανα, εργαστήρια. Οι ζημιές, αν θυμάμαι καλά, κόστισαν στον φορολογούμενο 500 εκατ. δραχμές. Πρύτανης του Μετσοβίου ήταν τότε ο κ. Μαρκάτος. Αν είχε εφαρμόσει τον «κανονισμό λειτουργίας», κατά τον κ. Σουφλιά, θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή. Προφανώς αμέλησε να τον εφαρμόσει και ως εκ τούτου δύο χρόνια μετά εμφανίσθηκε στο δικαστήριο για να απολογηθεί ως κατηγορούμενος. Αν θυμάμαι καλά, ο κ. Σουφλιάς εμφανίσθηκε ως μάρτυς υπερασπίσεως του πρύτανη. Επίσης αν θυμάμαι καλά, ο κ. Μαρκάτος αθωώθηκε. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο πρύτανης δεν είχε ευθύνη για τη φύλαξη και την προστασία του χώρου. Θα περίμενε κανείς ότι τρεις περίπου δεκαετίες αργότερα και με την απόσταση που έχει πάρει από την τρέχουσα πολιτική, ο κ. Σουφλιάς θα αξιοποιούσε τη σοφία της ηλικίας του. Ομως παραμένει αμετανόητος υποστηρικτής ενός συστήματος που οδήγησε στον εμπρησμό του Πολυτεχνείου. Δικαίωμά του. Αλλά δικαίωμά μου είναι να αναρωτηθώ «γιατί»;

• Οι εχθροί της μεταρρύθμισης
• Αν πρυτάνευε η λογική
Ο κ. Σουφλιάς δεν είναι συριζαίος, εκτός κι αν είναι θύμα ψυχικού σεισμού. Υποθέτω ότι δεν αποφάσισε να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως φορέας του πνεύματος της μεταπολίτευσης. Το οποίον πνεύμα μπορεί να το ταλανίζουν διάφορες εσωτερικές αντιθέσεις, όπως «Αριστερά – Δεξιά», όμως είχε και σημεία συναίνεσης και επαφής. Ενα από αυτά ήταν η αδιαφορία για την κοινωνική σημασία της εκπαίδευσης και κατά συνέπεια για την κοινωνική ευθύνη όσων την υπηρετούν. Αυτά αφέθηκαν στον πατριωτισμό διδασκόντων και διδασκομένων, ο οποίος κράτησε όρθιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ό,τι λειτουργεί σήμερα δεν λειτουργεί χάρη στις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Λειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό καθηγητών και φοιτητών. Ο Γαβρόγλου δεν έκανε τίποτε πρωτότυπο. Απλώς οδήγησε στις ακραίες του συνέπειες το πνεύμα της μεταπολίτευσης. Το έδαφος ήταν σαν έτοιμο από καιρό. Ως και ο Πελεγρίνης φύτρωσε πρύτανης του ΕΚΠΑ.


Το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως συγκρούεται με το πνεύμα της μεταπολίτευσης. Ας παραμερίσουμε τις γραφικές αντιδράσεις στον δρόμο, τα περί διαγραμμάτων του πληκτικού ΚΙΝΑΛ και τις ανεπίδοτες καταγγελίες της Αριστεράς. Σημασία έχει ότι κάποιοι αποφάσισαν να τελειώνουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χορτάσουν με την ψήφιση του νόμου.

Είναι το πνεύμα της μεταπολίτευσης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου