Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ι.Μ.Κονιδάρης: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση για τον Εφραίμ»


Πηγή:http://paterikos.blogspot.com/

δήλωση στον Νίκο Παπαχρήστου

O Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ι.Μ.Κονιδάρης κληθείς από το Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου, να σχολιάσει την απόφαση για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία ήρθη η διαφωνία μεταξύ Ανακριτού και Εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση του Αρχιμανδρίτη κυρίου Εφραίμ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπέρ της απόψεως της Ανακρίτριας εξήντλησε κάθε όριο αυστηρότητας.

Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως αποτελεί το πλέον επαχθές από τα προβλεπόμενα στο νόμο μέτρα (λόγου χάριν χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση στις Αστυνομικές Αρχές) που μπορούν να επιβληθούν σε πρόσωπο που κατηγορείται για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων και για το οποίο μέχρι την οριστική και τελεσίδικη απόφαση επί της υποθέσεως του, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, όπως κάθε δικαστική απόφαση, οφείλει να είναι και είναι απολύτως σεβαστή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε αμφισβήτηση και κριτική. Διότι και οι κρίνοντες, κρίνονται. Είναι δε καθήκον της Θεωρίας να
προβαίνει στην επιστημονική κριτική των δικαστικών αποφάσεων.

Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως γίνεται για λόγους που αναφέρονται περιοριστικώς στον νόμο. Κανένας από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου κυρίου Εφραίμ, πολλώ μάλλον ο λόγος, τον οποίον φαίνεται να επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου, ότι δηλαδή αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την έως τώρα βιωτή του Σεβάσμιου Γέροντά, ακριβέστερα ανήκει στον χώρο της φαντασίας.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Είναι δικαίωμα του.

Ο Αρχιμανδρίτης κύριος Εφραίμ καλείται να ανέλθει τον Γολγοθά του καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Είναι χρέος του και θα το πράξει, ακριβώς σήμερα που η Χριστιανοσύνη εορτάζει την Γέννηση του Θεανθρώπου, τη Γέννηση δηλαδή της Αγάπης και της Ελπίδας»

http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7899

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου