Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Τι να αφήσουμε πίσω μας








Πολλά είναι τα περιττά βάρη που κολλούν στις πλάτες μας με το πέρασμα του χρόνου. Καιρός για (σοφές) αβαρίες!
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο

Mία από τις ρήσεις που αποδίδονται στον Βούδα είναι «Το πρόβλημα είναι ότι νομίζετε πως έχετε χρόνο». Το απόφθεγμα τούτο είναι μετρημένο και ζυγισμένο λέξη προς λέξη. Δεν περισσεύει ούτε φθόγγος από τη φράση. Ούτε χρειάζεται έστω κι ένα σημείο στίξης για να γίνει σαφέστερη και πληρέστερη. Δεν έχουμε χρόνο περισσότερο απ’ όσο μας έχει δοθεί για να παράξουμε συγκεκριμένο θετικό έργο για μας και τους γύρω μας. Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για πέταμα από τις ημέρες και τις νύχτες μας. Η λέξη «πέταμα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά καταστάσεις, δραστηριότητες, επιλογές και συναναστροφές που δεν μας ταιριάζουν, δεν είναι «εμείς».

Μέσα στο έτος που έρχεται να ασχοληθούμε και να επενδύσουμε σε ό,τι αξίζει πραγματικά: στη σχέση με τον Θεό και τους ανθρώπους, στην περιποίηση του εσωτερικού κήπου, στην αναζήτηση της αλήθειας και στο μοίρασμά της με τους άλλους μέσω της στάσης ζωής που υιοθετούμε.
Δεν υπάρχει χρόνος για συντονισμό με χαμηλές υπαρκτικές συχνότητες και για τριβή με τα ανούσια, τα πολλά, ηχηρά και χυδαία. Η αποστολή μας για το νέο έτος είναι να μη φοβηθούμε την κούραση και το όποιο κόστος για να μάθουμε πώς να γίνουμε αληθινοί και να το πράξουμε. Στο Κατά Ιωάννην (8.32) αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε: «Και γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».
Στην ένθετη εικόνα βλέπουμε το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου του Γιώργου Σταφυλά. Τιτλοφορείται «Η Συγκάλυψη. Υπόθεση Αλίκη Γιαννακοπούλου». Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Η πλοκή του εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Αθήνα, που σαπίζει από τη διαφθορά, το έγκλημα, την αδιαφορία των ισχυρών για τη μοίρα των πολλών και την πολιτική διαπλοκή. Ο Γ. Σταφυλάς στο ντεμπούτο του χρησιμοποιεί γλώσσα, ύφος, θεματολογία και χαρακτηροδομές που απέχουν από τις προδιαγραφές της πολιτικής ορθότητας. Τολμά να είναι αληθινός και γι’ αυτό φαντάζει αντισυμβατικός. Το έργο αυτό αξίζει να διαβαστεί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
dimokratianews

Η πύλη του Ρωμανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου