Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

M. Νεόφυτος, Μόρφου: Η στάση μας μπροστά στα γεγονότα που έρχονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ π. ΝΕΟΦΥΤΟ, ΜΟΡΦΟΥ:Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να σταθούν οι πιστοί μπροστά στα γεγονότα αυτά, που εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο δύσκολα;
ΚΑΙ H AΠANTHΣΗ :

Εξαρτάται τι καθοδήγηση θα έχουν οι πιστοί. Το καλό είναι ότι υπάρχει διαδίκτυο. Και πολλοί πιστοί πλέον, μπορεί να μην ανήκουν στην τοπική ενορία ή στη τοπική επισκοπή, μπορούν όμως να παρακολουθούν μέσω διαδικτύου κάποιους ανθρώπους και να εμπνέονται και να καθοδηγούνται από αυτούς.

Εννοώ, βέβαια, τους συγχρόνους Αγίους. Οι οποίοι σύγχρονοι Άγιοι, είναι φώτα σωστικά για τους σημερινούς πιστούς. Διότι δεν είναι μόνον ο πολιτικός βίος. Είναι και ο καθημερινός, ο οικογενειακός, ο ηθικός, ο εσωτερικός βίος του Χριστιανού πιστού.

Ανάλογα, λοιπόν, με τι εσωτερική, ηθική και πνευματική στάση έχομε απέναντι στην καθημερινότητά μας, απέναντι στον συνάνθρωπό μας, απέναντι στην Εκκλησία μας, απέναντι στον εχθρό μας ακόμα, πώς προσευχόμαστε, πώς

συγχωρούμε, πως κοινωνούμε, πώς επικοινωνούμε, όλα αυτά θα καθορίσουν τη στάση των κατά τόπους πιστών στα γεγονότα που έρχονται.

Οι άνθρωποι της μετανοίας, όλοι οι σύγχρονοι άγιοι που γνωρίζομε, μας λένε ότι θα έχουμε ομπρέλα προστασίας. Διότι θα τους «χρειαστεί» ο Ίδιος ο Χριστός στο μέλλον.

Θα διδάξουν μετάνοια όταν θα ειρηνεύσει πλέον ο κόσμος.

Δεν θα είναι μια εποχή αιώνιων πολέμων.

Θα έλθει περίοδος ειρήνης και αναλαμπής της Ορθοδοξίας.

Οπότε οι άνθρωποι της μετανοίας και του γνησίου Ορθοδόξου φρονήματος θα είναι απαραίτητοι για όλο τον κόσμο, για όλες τις φυλές, για όλους τους λαούς.

Άρα, το ζήτημα είναι: εμείς που ανήκουμε; Σε ποιους είμαστε; Και αυτό το «εμείς» δεν είναι φυλετικό, ούτε ακόμη και θρησκευτικό.

Αυτό το «εμείς» έχει προσωπικό χαρακτήρα. Η στάση μας, λοιπόν, θα είναι ανάλογη με το πώς ζούμε την Ορθοδοξία μας, την ελληνικότητά μας και τη ζωή μας στα γεγονότα και με τη φώτιση που θα έχουμε. Πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα υπάρχει έντονη φώτιση του Αγίου Πνεύματος στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου