Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Μεταναστευτικό. Ανοίγουν τις πύλες τής κολάσεως…. (II)



Γράφει η Μάνια Κρητικού
Επειδή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις για το πρώτο μου κείμενο με τον ίδιο τίτλο, κάποιες καλοπροαίρετες και κάποιες όχι, θα δοκιμάσω να αντικρούσω μερικά από τα επιχειρήματα που είχαν, φαινομενικά έστω, κάποια βάση…
1)  Το “Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση” του ΟΗΕ δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.
Σωστό! Αλλά….

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι χωρίς να δεσμεύει σε κάτι τους υπογράφοντες δεν έχει νόημα και λόγο ύπαρξης.
Η Ελβετία αρνείται να το υπογράψει γιατί, αν και δέχεται τον σημερινό μη-δεσμευτικό του χαρακτήρα, θεωρεί ότι πολύ εύκολα μπορούν οι όροι του να μετατραπούν μακροπρόθεσμα σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις.
Να τους κατατάξουμε και τους Ελβετούς στους ξενόφοβους, ακραίους, φασίστες, κλπ ή μήπως να το ξανασκεφτούμε και να το ψάξουμε λίγο περισσότερο;
2)  Το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει ήδη υπογραφεί από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017. (όλες, εκτός από τις ΗΠΑ και μερικές ημέρες μετά απέσυρε την υπογραφή της και η Ουγγαρία)
Σωστό! Αλλά….
Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι, αν δεν έχει βάση το παραπάνω σκεπτικό της Ελβετίας, δεν υπάρχει λόγος να ξανα-υπογράψουν ένα κείμενο που έχει ήδη την υπογραφή τους.
Αν δεχθούμε ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο (δεν το έχω διαβάσει και δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για την ταύτιση των δύο κειμένων), από την στιγμή που ζητείται από τον ΟΗΕ “επικαιροποίηση”(;), “εγκυρότητα”(;), ή τέλος πάντων απλά να ξανα-υπογράψουν για κάποιον οποιονδήποτε λόγο, το κάθε κράτος-μέλος έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει γνώμη!
3)  Με την υπογραφή του Συμφώνου θα ελέγχουμε πλέον ποιος μπαίνει στη χώρα.
Σωστό! Αλλά….
Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι και σήμερα θα έπρεπε, αν ήμασταν σοβαρό κράτος, να έχουμε πια οργανωθεί και να μπορούμε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει στη χώρα μας.
Θεωρούμε ότι θα οργανωθεί το Ελληνικό δημόσιο, με κάποιον μαγικό τρόπο που δεν μπόρεσε να βρει μέχρι σήμερα, ώστε να ελέγχει όλους όσοι φτάνουν στη χώρα;
Μην ξεχνάμε ότι με την υπογραφή του Συμφώνου, ΟΛΟΙ θεωρούνται πια νόμιμοι μετανάστες! Η λέξη “illegal” δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του κειμένου!
Και για να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.
Ακόμα κι αν βρεθεί αυτός ο μαγικός τρόπος και ελέγχονται όλοι όσοι μπαίνουν στη χώρα θέλοντας να καταγραφούν, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτός που για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να καταγραφεί δεν θα συνεχίσει να μπαίνει στη χώρα παράνομα. Απλά η χώρα θα έχει τις υποχρεώσεις που αναγράφονται στο Σύμφωνο για αυτούς που ελέγχει και καταγράφει (επιδόματα, ασφαλιστική κάλυψη, εργασία, κλπ)
Υπάρχουν και κάποια επιχειρήματα που εγώ τα χαρακτηρίζω -επιεικώς- γελοία.
Ότι πχ η άρνηση εκ νέου υπογραφής κάποιον κρατών οφείλεται στους περιθωριοποιημένους, ακροδεξιούς, ξενόφοβους, κλπ ηγέτες τους.
Κατ’ αρχάς, όλα αυτά τα κράτη έχουν δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και μάλιστα τα περισσότερα έχουν τους ίδιους ηγέτες που είχαν και τον Ιούλιο του 2017. Αλλά εκεί που το τερμάτισαν…  “περιθωριοποιημένοι”ηγέτες είναι αυτοί των ΗΠΑ; του Ισραήλ; της Αυστραλίας; ή μήπως “ακροδεξιός και ξενόφοβος” είναι ο ηγέτης της Ελβετίας;
Φυσικά συνεχίζει πάντα και η γνωστή ιστορία του “έχουμε ανάγκη τους μετανάστες για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων”, λες και δεν υπάρχει αύριο και σε αυτό το αύριο δεν θα ζητήσουν κάποια στιγμή και αυτοί σύνταξη ή δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη από την στιγμή που θα μπουν στο σύστημα.
Άσε πια αυτό το “χρειάζονται για την ανάπτυξη της χώρας” ενώ χτυπάει κόκκινο η ανεργία στην Ελλάδα.
Ό,τι να ‘ναι και ο καθένας με τον πόνο του.
Η Αυστραλία (που σημειωτέον έχει την ίδια ηγεσία από το 2013) αρνείται να υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο καθώς “δεν θεωρεί ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας” τονίζοντας ότι “υπάρχει κίνδυνος να ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο στην Αυστραλία αφού δεν κάνει επαρκή διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που μπαίνουν στην Αυστραλία παράνομα και σε αυτούς που μπαίνουν με τον σωστό τρόπο”.
Θα ήθελα λοιπόν κάποιος να μου εξηγήσει κι εμένα…
Τι θα κερδίσει η δική μας χώρα υπογράφοντας ένα τέτοιο κείμενο για την μετανάστευση;
Ποιο το όφελος;
Μην τα ξαναπάρουμε πάλι από την αρχή.
Δεσμευτικό, ξεδεσμευτικό, γιατί να το υπογράψει η Ελλάδα;ΥΓ : Θα σας έλεγα να μην βασιστείτε στις αναλύσεις και τις απόψεις που διαβάζετε.
Ούτε καν στην δική μου.
Διαβάστε το επίσημο κείμενο που θα υπογραφεί στις 10-11 Δεκεμβρίου και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.
Στο προηγούμενο κείμενό μου θα βρείτε και αναλυτικές παραπομπές στο κείμενο, αν σας ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου