Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Η Επιστροφή της Άγνοιας

 του Roberto PECCHIOLI



Όσοι διαβάζουν, μελετούν, ενημερώνονται και στοχάζονται ξέρουν ότι δεν ξέρουν. Ζούν την άγνοιά τους –με την έννοια να μην έχεις επίγνωση– με δυσφορία, προσπαθώντας, όσο καλύτερα μπορούν, να διορθώσουν την κατάσταση. Φοβόμαστε ότι αυτή η στάση γίνεται όλο και λιγότερο διαδεδομένη. Διαδίδεται μια άγνοια τής άγνοιας που συνορεύει με τον λειτουργικό αναλφαβητισμό, ένα πρόβλημα από το οποίο δεν εξαιρούνται όσοι επιδεικνύουν πτυχία και διπλώματα.

Έτυχε να μιλάμε στο μπαρ με έναν γνωστό που είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολογίας και επιστήμης. Ήθελε οπωσδήποτε να πληρώσει τον λογαριασμό για έναν καπουτσίνο και ένα κρουασάν –λιγότερο από τρία ευρώ– με πιστωτική κάρτα, αγανακτισμένος με την άρνηση του ιδιοκτήτη, αναγκασμένος να πληρώσει προμήθεια στον διαχειριστή του συστήματος. Απευθυνόμενος στον συγγραφέα, εξέφρασε τη λύπη του για την υστεροφημία όσων δεν εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε ότι κάποιοι από τους λόγους του εμπόρου ήταν βάσιμοι, επικαλούμενος τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος που απαιτεί, όπως ο Ghino di Tacco, ένας μεσαιωνικός ληστής, και όπως οι μαφίες, ένα ποσοστό - χρήματα προστασίας; - σε κάθε συναλλαγή.

Εξυψώσαμε την ελευθερία της ελεύθερης διάθεσης του δικού μας φυσικού χρήματος (φρικτή έκφραση) και υπογραμμίσαμε τη δύναμη παρακολούθησης, κατεύθυνσης και κοινωνικού ελέγχου του ηλεκτρονικού χρήματος, που θα γίνει νομιμοποιημένη δουλεία με την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ της κεντρικής τράπεζας.

Καμία αντίδραση. Ο νεαρός άνδρας δεν έδειξε σημάδια συμφωνίας ή διαφωνίας, ούτε έδειξε καμία αντίθεση στα επιχειρήματά μας. Απλώς -και δυστυχώς- δεν κατάλαβε, σε σημείο να χάσει τελείως την προσοχή. Η ουσία του θέματος δεν τον ενδιέφερε. το θέμα πρέπει να φαινόταν ασυνήθιστο, περίπλοκο ή ίσως μάταιο, ποιος ξέρει.

Έχουμε βιώσει τη δύναμη του συστήματος εξουσίας. Μία από τις πολλές μεταβάσεις που μας οδηγεί είναι προς την άγνοια, την απληροφόρηση και την αδιαφορία για την κατανόηση γεγονότων, αιτιών και αποτελεσμάτων. Έλλειψη γνώσης που τροφοδοτείται από την απεριόριστη (και νωχελική) εμπιστοσύνη στις επίσημες έννοιες, στην κυρίαρχη αφήγηση, στις συχνές ερωτήσεις, τις τυποποιημένες απαντήσεις σε προσυσκευασμένες ερωτήσεις που βρίσκονται σε ιστότοπους.

Το συμπέρασμα είναι αποθαρρυντικό:
 η μέση ανθρωπότητα –μορφωμένη ή μη, ελάχιστη σημασία έχει– δεν ενδιαφέρεται για την ελευθερία, παρά μόνο με τη χυδαία μορφή της απουσίας περιορισμών που περιγράφεται προφητικά από τον Τοκβίλ. Οι μάζες μισούν τη σκέψη, και ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό.

Αν έχει πρόβλημα, απαιτεί έτοιμη, προκαθορισμένη λύση. Η εξουσία το γνωρίζει αυτό και ενεργεί αναλόγως, δημιουργώντας ψεύτικα προβλήματα στα οποία με μέλι προτείνει εξίσου ψεύτικες, στερεότυπες λύσεις. 
Συγκεκριμένα, αν η πληρωμή με κάρτα, η πληκτρολόγηση ενός κωδικού που ενεργοποιεί μια πρόσθεση ή αφαίρεση φαίνεται βολικό, το κάνει χωρίς να κάνει ερωτήσεις. Ακριβώς σαν να εμφανίζετε ένα πράσινο πάσο, να κρατάτε το λεγόμενο ψηφιακό πορτοφόλι στην τσέπη σας και να πιστεύετε την επίσημη έκδοση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Ένας ευτυχισμένος σκλάβος της φαινομενικής ελευθερίας. Δέχεται με χαρά να πηγαίνει με τη ροή: είναι τόσο άνετο. Μοιάζει με χυδαιοποίηση της αρχής του ξυραφιού του Occam, που προδιαγράφει την επιλογή της απλούστερης λύσης. Δεν έχει νόημα να διαφωνούμε για τα πλεονεκτήματα: η λογική είναι κουραστική.

Θαύμα στην Αμερική του πατρός Εφραίμ Φιλοθεΐτη

 




του π. Μελετίου Βαδραχάνη

Το 1960 ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης (1927-2001), μεγάλος ελληνοαμερικανός θεολόγος και μετέπειτα καθηγητής της δογματικής στη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. σε επιστολή του προς τον λόγιο αγιορείτη μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη έκανε έκκληση το Άγιο Όρος να στείλει μοναχούς και να ιδρυθεί ένα τουλάχιστον ή περισσότερα-αν ήταν δυνατόν-μοναστήρια στην Αμερική. Ο π. Ιωάννης έλεγε ότι χωρίς μοναχισμό και προβολή του ασκητικού πνεύματος της Ορθοδοξίας, η Ορθοδοξία στην Αμερική θα εκλείψει ή θα μεταβληθεί σε κάτι άλλο. Θα καταντήσει σαν τον παπισμό και σαν τον προτεσταντισμό, που έχουν καταργήσει κάθε νηστεία και ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την άσκηση και τη νήψη (πρβλ μοναχού Νικοδήμου Μπιλάλη, Όσιος Αθανάσιος Αθωνίτης, τόμος 1ος Άγιον Όρος Αθήναι 1975 σελ. 274-275). Αυτό που ζητούσε ο π. Ιωάννης το 1960, και δυστυχώς το Άγιον Όρος δεν μπόρεσε να το ικανοποιήσει, το πραγματοποίησε ο Θεός δεκατέσσερα χρόνια μετά, ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.

Το 1979 φθάνει στον Καναδά, για λόγους υγείας, ο ιερομόναχος π. Εφραίμ, ηγούμενος της Ι. Μ. Φιλοθέου του Άγίου Όρους, πνευματικό τέκνο του ησυχαστού Ιωσήφ, ο οποίος ανακαίνισε και επάνδρωσε με μοναχούς του, εκτός από την μονή του Φιλοθέου και τις μονές Καρακάλλου, Ξηροποτάμου και Κωσταμονίτου. Ήταν γνήσιος εκπρόσωπος της παλαιάς αγιορείτικης παραδόσεως και ο εκ των κυρίων παραγόντων της αναστηλώσεως και ανασυγκροτήσεως του αγιορειτικού μοναχισμού.

Ο π. Εφραίμ, μόλις έφθασε στον Καναδά και άρχισε τις εξετάσεις στους γιατρούς συγχρόνως άρχισε να εξομολογεί να νουθετεί να διδάσκει τους αποδήμους Έλληνες που βρισκόταν εκεί. Η ποιμαντική του δράση, κατόπιν προσκλήσεων, από τον Καναδά εξαπλώθηκε στις Η.Π.Α.
Έκτοτε οι επισκέψεις συνεχίσθηκαν και η ποιμαντική προσφορά του όλο και αυξανόταν. Τότε σιγά-σιγά άρχισε να καλλιεργείται η σκέψη να ιδρυθεί μοναστήρι στην Αμερική, ώστε ο ελληνισμός να έχει μία μόνιμη βάση ανεφοδιασμού. Πράγματι άρχισαν ενέργειες και ιδρύθηκαν στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουρκ των Η.Π.Α. Το θεϊκό αυτό πείραμα είχε μεγάλη επιτυχία και συνεχίσθηκε με την ίδρυση και άλλων μοναστηριών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 19 μοναστήρια και να δημιουργούνται άλλα δύο αυτή τη στιγμή.

Και οι προτάσεις και οι δωρεές γαιών-και μάλιστα από ετεροδόξους και αλλοθρήσκους-συνεχίζονται και υπάρχει προοπτική ιδρύσεως και άλλων. Τελευταία ο π. Εφραίμ δέχθηκε πρόσκληση να ιδρύση μονή και σε άλλη ήπειρο. Ας ευχηθούμε και η πρόσκληση αυτή να πραγματοποιηθεί. Οι εκτάσεις που εκτείνονται τα μοναστήρια αυτά, είναι τεράστιες 400-1500 στρέμματα. Πρόσφατα Εβραία δώρισε 2.000 στρέμματα στο Νέο Μεξικό, για να ιδρυθεί καινούργιο μοναστήρι. Τα μοναστήρια είναι και ανδρικά και γυναικεία. Οι μοναχοί από την Ελλάδα είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των μοναχών αποτελείται από γηγενείς ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων και από προσηλύτους. Έχουν γίνει ορθόδοξοι, Μορμόνοι, Μουσουλμάνοι, Ινδοί, Εβραίοι, Παπικοί, Προτεστάντες. Η γλώσσα των ακολουθιών είναι η ελληνική χωρίς τα ελάχιστα αγγλικά και όλοι οι μοναχοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.

Αρκετοί από αυτούς έχουν έλθει για κάποιο διάστημα και στο Άγιο Όρος, για να γνωρίσουν την μοναστική ζωή και παράδοση στην κοιτίδα της. Τα μοναστήρια όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου. Οι ομογενείς έχουν αγκαλιάσει τις μονές με μία αγάπη άνευ προηγουμένου.

Πολλοί εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή και γιορτή και παρακολουθούν το δύσκολο τυπικό των ακολουθιών ευχαρίστως. Το σπουδαιότερο είναι ότι τα μοναστήρια άρχισαν να επηρεάζουν και τους ιερείς μας επί το παραδοσιακότερον. Το επισκέπτονται συχνά, ανανεώνουν τις πνευματικές τους δυνάμεις, υιοθετούν εκκλησιαστικές και παραδοσιακές ποιμαντικές μεθόδους, ρασοφορούν, γίνονται ευαίσθητοι στα δογματικά θέματα, και αντιδρούν στον συγκρητισμό και στον οικουμενισμό, που πάνε να ενώσουν όλες τις θρησκείες ασχέτως των τεραστίων και φοβερών διαφορών που υπάρχουν.